top of page

Samhain

Vertel je kinderen het verhaal over Samhain, het keltische nieuwjaar, als je besluit Halloween te vieren. Duik in de geschiedenis, de achtergrond van deze dag.

Het complete verhaal is zo veel meer dan enge maskers en trick or treat. Toch?

Mijn man en kinderen zien dit toch anders. Het hele huis is ondertussen al versierd met spookjes, pompoenen, spinnen, kakkerlakken, enge maskers, skeletjes…zucht.

Dit is voor mijn gezin Halloween. Griezelig, oogballen in de taart, wormen in je koek, dat soort grapjes.

Ik begrijp het. Echt. Als kind had ik dat ook geweldig gevonden! Een compleet themafeestje in je eigen huis.

Toch blijf ik volhardend uitleggen dat Halloween meer is dan dat.

Ik moet concessies maken merk ik.

Dit jaar ziet onze viering er dus ongeveer zo uit, laat je inspireren:

Op zaterdag gaan we eng en verkleed naar een magische viering, met dans en vuur en een magische markt. Ik bak deze dag alvast een pompoentaart en kook de pompoensoep.

De pompoenen die zijn geoogst voor het uithollen (en honderden slakken hebben overleeft) mogen nu worden bewerkt door de kids en manlief. Zodra de zon ondergaat staan de Jack-o-lanterns verlicht bij de deur…

In de avond kijken we met de oudste kinderen een film…vast een enge ;)

Op zondag is het tijd om de witte kaarsjes aan te steken bij de foto´s van onze hemelse familie en vrienden. Ik zet er ook altijd wat lekkers bij.

Hierna ga ik een nieuwe bezem binden en versieren. Ik heb de steel al gevonden in het bos, en de bezem zelf maak ik van gevallen twijgjes. Ik versier de bezem dit keer en zal deze bezem binnen zetten. Voor het schoonhouden van de energie in huis.

Mijn tegemoetkoming komt nu in het ontbijt, ze willen eng en vies en dus mag ik los. Als tip geef ik je graag mee dat het wel eetbaar of verwijderbaar moet zijn ;)

Daarna planten we samen de bloembolletjes voor volgend jaar. De symboliek helpt de kinderen te begrijpen dat de winter eraan komt, de bolletjes gaan slapen tot het lente is.

(zoals ik nu vaak zelf wens) Hierna eten we natuurlijk taart en drinken we warm drinken…de appels zet ik nu vast klaar om te happen uit de emmer…degene die wint krijgt een klein cadeautje.

Iedereen mag nu opschrijven wat ze los willen laten en niet meer mee willen nemen naar het volgende jaar. Deze briefjes bewaar ik in de heksenhoed tot de avond.

Het volgende onderdeel (let op, neem tussendoor wel (veel) koffie en laat de kinderen zelf ook spelen anders is je dag om 11 uur afgelopen) is een bewuste natuurwandeling. Laat de kinderen geen telefoon meenemen maar gewoon kijken en zoeken in de natuur, rennen, graven, klimmen. Als we terugkomen mogen ze een broodje knakworst (vingers) met ketchup (bloed)

In de middag versieren wij een tak die we al hebben gevonden en gekozen…bij mij is dat een tak van de hazelaar.

Deze spuit ik zilver en dan versieren we de tak met veertjes, belletjes, appeltjes, kastanjes…doe dit op gevoel en zet de intentie dat deze tak meer liefde en inspiratie in je huis zal brengen.

De avondmaaltijd is natuurlijk pompoensoep, vers gebakken brood, enge pannekoekjes en wijn ;)

Een extra bord staat symbool voor de familie en vrienden die er niet fysiek bij kunnen zijn.

In de avond mogen de briefjes uit de heksenhoed in het vuur. Dat mag zo klein of groot als je wil..wij gooien de vuurton aan (vrij groot dus) We staan stil bij het draaien van het jaarwiel en dromen over het nieuwe jaar. De aankomende dagen en weken zijn voor inspiratie en dromen. Vraag nu actief om geholpen te worden wanneer het tijd is voor verandering, verbetering of hulp.

In de avond is het voor mij tijd voor stilte en werken met spirituele energie…de kinderen worden nu geschrobt door manlief…hij zal nu weer vol overgave enge bedrituelen verzinnen, die we nog het hele jaar terughoren…en dan denk ik nu, misschien is juist de combinatie van eng en magisch wel zo bijzonder..Geniet van jullie dagen! Liefs, x

Recept pompoentaart

250g bloem

200g (riet) suiker 2 theelepels bakpoeder

1 theelepel gemalen kaneel

1/2 theelepel gemalen kardemom

2 theelepels geraspte citroenschil

2 theelepels gemalen gember

2 theelepels kaneel

1 eidooier

500g pompoenpuree (een hele pompoen met een beetje water koken en blenden ;)

180 ml plantaardige olie

3 eiwitten, geslagen

1 flinke appel – geschild en in dunne plakjes gesneden

2 theelepels suiker

Verwarm de oven voor tot 150 ° C. Vet een taartvorm van 23cm in.

Meng de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel, kardemom, de citroenschil en de gember in een grote kom. Nu mag de eidooier, pompoenpuree en olie toe erbij, mix alles tot een glad geheel.

Roer voorzichtig de eiwitten door het beslag, als alles goed is gemengd giet je het in de ingevette vorm. Leg de schijfjes appel bovenop het beslag, bestrooi het met suiker en kaneel. Bewonder je taart.Bak de taart nu ongeveer 40 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven, tot een mes in het midden van de taart gestoken er schoon uitkomt. Laat de taart helemaal afkoelen. Koud is deze taart het lekkerste! Lekker ook met een beetje slagroom.

Pompoensoep

Beetje olie of boter

2 pompoenen naar keuze (in ieder geval een oranje biologische)

2 winterwortels

½ knolselderij zonder blad

1 zoete aardappel

2 uien

Of kerrie massala (2 eetlepels) of een appel of kaneel en zout (kies maar ;)

Bouillon (kippen of vegetarische kruidenbouillon) het liefst zelfgemaakt (pannetje vol)

Crème voor de soep (kookroom-soyaroom-kokosroom)

Schil en snij de pompoenen en groente en snij alles in blokjes (hoeft niet zo klein) hou de uien apart

Bak als eerste in een grote pan de uien tot ze licht gefruit zijn. Voeg nu de kruiden toe. Hierna voeg je vrij snel de groente toe. Bak een minuut of 5.

Voeg nu de bouillon toe, zodat alles onder de bouillon staat, maar niet teveel, dan word de soep te dun. Bewaar de rest van de bouillon om de soep eventueel te verdunnen.

Kook de soep nu lekker lang. Des te langer je kookt, des te beter de smaak. Roer af en toe met de klok mee in de pan.

Wanneer alles supergaar is blend je de soep tot een fluweelzacht geheel. Is de soep de dik, dan verdun je een beetje met de bouillon. Is de soep te dun dan voeg je nu een aantal aardappels toe en die laat je stukkoken en dan blend je weer.

Opdienen met een beetje room.

Happy Samhain darlings!

image - 2022-01-05T194831_edited.jpg
bottom of page